Zenekar avagy DJ

Az örök kérdés:

Zenekar legyen a vendégeim szórakoztatója avagy DJ?

A válasz olykor nem könnyű hisz a mai korosztályok többsége már nem csak az úgymond hagyományosabb stílusban szeretne mulatni, hanem egyre jobban igénylik a modern (rock, pop stb.) zenei irányzatokat, ötvözve a hagyományokkal.

Természetesen egyre népszerűbbek főleg a retro és mai disco zenék, feldolgozások is. Ahhoz, hogy felelősen el tudjuk dönteni vajon milyen szolgáltatóra bízzuk rendezvényünk hangulatát, nagyon fontos megismernünk vendégeink korosztálybéli összetételét, zenei igényeit, ha esküvőt szervezünk akkor pedig a saját igényeinket is összhangba kell hoznunk a násznép várható reakcióival.

Ha esetleg egy hagyományos zenekari felállást választunk, fontos lepriorálni az együttest, mind a tagok, mind a repertoár és mind az eredeti (nem csak a stúdiós) hangzás figyelembe vételével, referenciákkal megtűzdelve. Lehetőleg mielőtt gyorsan döntenénk, hallgassuk meg a zenekart élőben, esetleg ha nincs rá lehetőségünk akkor több élethű videó felvétel alapján döntsünk.

Egy 21. századi, mai technológiával (hangosítás, fénytechnika, hagyományos és modern hangszerek stb.), modern zenei stílusokkal "felszerelkezett", de a hagyományokat is tisztelő, fenntartó zenekar még mindig nagyobb élményt tud emocionálisan nyújtani mint akár egy jól képzett DJ.

Persze egy jól felkészült, modern technikával felszerelt DJ is tud jó hangulatot és felejthetetlen élményt nyújtani, de többnyire csak annak a vendégseregnek akik képesek úgymond élő előadás nélkül is "befogadni" a zenék által közvetített értékeket, nincs szükségük arra, hogy valaki "felrázza" a hangulatot, egyszerűen szól a kellemes zene és magától alakul az egész buli.

Milyen jó lenne, ha minden rendezvény ilyen könnyedén és gördülékenyen "magától" működne!

De sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendezvények kb. 85-90%-ban szükség van egy vagy több hangulatkeltőre és hangulatfokozóra, szükség van egy emocionális a vendégsereg és a násznép zenei igényeit, gyors reakciót, villámgyorsan kamatoztató és megértő, modern és hagyományos zenei stílusokkal felvértezett zenekarra, akik azonnal, másodpercek alatt felmérik mire van itt szükség, hogy beinduljon a Buli Gépezet, és bármilyen rendezvény kitartson akár reggel 6 óráig is! (vagy még tovább :) Természetesen szinte szünetet nem is tartva (vagy ha mégis "becsúszik" egy-két egészségügyi szünet, akkor legalább egy CD-lejátszó és pár kellemes zenét tartalmazó CD legyen a közelben!) és persze egyáltalán nem engedve az alkoholos italok "csábításának" kell a zenekarnak dolgoznia. Igen dolgoznia, ugyanis ez sok zenésznek talán furcsa szóhasználat (akinek nem inge véletlenül se vegye magára), mert sajnos vannak akik a zeneszolgáltatást és a hangosítást nem feltétlenül munkának tekintik hanem "szórakozás" közbeni jó kis keresetnek! A Ricsi Trió rendezvény zenekar teljes egészében komoly kihívásnak és hivatásának tekinti minden egyes rendezvény (legyen az egy kisebb születésnaptól egészen a több ezer fős szabadtéri rendezvényig) zeneszolgáltatását és/vagy hangosítását zéró alkohol toleranciával egyetemben! Na és még a zenekar és a vendégsereg gyors összerázódását előidéző kikérésről és kísérésről még nem is beszéltünk. Ezek mind olyan fontos elemek egy rendezvényben amit egy hagyományos vagy esküvői DJ nem tud (még ha akarna is) megteremteni, mivel ő "csak" lejátssza és össze mixeli a zenéket de nem kerül velük semmiféle kapcsolatba (ezáltal a vendégsereggel sem lesz semmilyen kapcsolata)!

De szerintem a kiválasztásnál legfontosabb döntő szempont olykor nem csak a széles és nyitott zenei stílus, hanem azok a fránya anyagiak is közrejátszanak (elvégre válság van)! Felesleges bemutatnom a keresgélők többségének a kisebb vagyont kérő zenekarokat és kétség kívüli tehetséges és képzett zenészeket vagy a másik végletű, feltűnően olcsó és talán kevéssé képzett, nagyon kevés rutinnal rendelkezőket. Sajnos manapság nem könnyű eltalálni mi számít "olcsónak" és mi "elképzelhetetlenül drágának".(no meg az "igazi" aranyközépútnak)

Például ha elmegyünk a boltba, mit vennénk meg szívesen a 290Ft-os minőségi magyar félbarna kenyeret (ami akár 4-5 napig is puha és ehető marad) vagy a 149 Ft-os ki tudja mit látott és mit nem látott multi kenyeret (amit ha aznap nem fogyasztunk el másnap jobb esetben jöhet belőle a bundás kenyér, rosszabb esetben mehet a kukába)? Persze most mindenki azt mondja, hogy hát hogy a bánatba vegyem meg a drágábbat (még ha mindenki tudja, hogy sokkal jobb minőségű, mint az olcsóbb), amikor a fizetés és a nyugdíj szinte nevetségesen alacsony kicsiny hazánkban! Ebben persze igazuk is van, de ha "csak" ennyit adunk a saját magunk és gyermekeink, családtagjaink egészségére, akkor miért panaszkodunk és miért várnánk el 149Ft-ért az egészséges és profi minőséget? Ugyanez fordítva is lehetséges, ha valami "drága" vagy annak látszik előfordulhat az is, hogy mégsem kapjuk meg azt a minőséget amit joggal elvárhatnánk a termék árából következtetve! Így van ez a zenekarok és Dj közötti "párharcban" is!

Visszatérve a témánkhoz mi is szinte nap mint nap találkozunk olyan fiatal párokkal (maradjunk a lakodalmaknál) akik szó szerint nem hitték el milyen "keveset" kérünk, mondván eddig a hasonló felállású zenekarok majdnem a dupláját szerették volna elkérni honoráriumként mint mi!! No meg persze olyan is előfordult aki inkább többet fizet egy ugyancsak fontos és a hagyományos lakodalmakban nélkülözhetetlen vőfélynek, mint egy zenésznek, mondván a zene nem olyan fontos, sokkal inkább fontosabb az étel, a csokiszökőkút, a limuzin, a ruhák, a terem stb. Természetesen nem szeretném kritizálni egyik egyéb esküvői szolgáltatót sem, hisz a maga módján mindenki fontos és mindenki nélkülözhetetlen, de aki túl van már egy lagzin, az mit mondd vajon? Jobban megmaradt benne az étel íze, a vőfély szavai vagy a terem dekorációs szépségei mint a hangulat vagy a zene minősége, táncra sarkalása? Ezt mindenki döntse el saját maga hisz ízlések és pofonok kérdése ez, valamint az igények és a pénztárca matematikai egyenes arányosságát kifejező egyenleté.

Nem tudom, hogy vajon más zenészek és dj-k milyen árakon dolgoznak, nagyrészt én is a megrendelők és a fiatal párok alapján tudok erről véleményt alkotni, így annyiban tudok ez esetben segíteni, hogy jelenlegi tudomásom szerint zenekarok a fejenkénti 20-25 ezer forinttól egészen a fejenkénti 70-80 ezer forintig is elkérhetnek egy este, természetesen akár útiköltség és egyéb plusz költségen kívül vagy azzal együtt (kikérés, kísérés, szállítási költségek, kültéri hangosítás stb.)

Egy "általános" technikával felszerelt DJ (hang és fény technika) árszabása pedig kb. szintén a 25 ezer forintos ártól indul egészen a plusz szolgáltatásokat is felsorakoztató (vetítési technika, extra fény és slide show technika, füstgép, habgép stb.) DJ-ig akik akár 90-100 ezer forintot is elkérhetnek egy esküvői vagy egyéb rendezvény zeneszolgáltatásért. (Az árak tájékoztató jellegűek, nem minősűlnek ajánlattételnek!)

A Ricsi Trió rendezvény zenekar inkább úgy próbálja megállapítani a honoráriumát, hogy Önökkel egyeztetve folyamatosan fejlődik és bővíti szolgáltatásait, hogy a megrendelőink és mi is elmondhassuk a rendezvény végén: Ez egy jó kis buli volt, érdemes lesz megismételni :)

Nos befejezésképp mi mást is mondhatnék, a labda fel van dobva, Önök döntenek, Önökön múlik a végső döntés, mi pedig (Zenekarok és DJ-k) a szabad versenyes kapitalizmus szabályait betartva és híven követve továbbra is adjuk a válaszokat arra a kérdésre vajon ki kell Önöknek, mire kell/kellene a magyaroknak mulatniuk, szórakozniuk! A válaszok olykor érthetőek és világosak, de olykor csak további kérdéseket generálnak...

Szóval zenekar legyen vagy DJ? Esetleg egyszerre mindkettő? Ez is lehetséges? További információ ha mindkét szolgáltatást szeretnénk egyszerre, mert megelégeltük az örökös vívódást a zenekarok és a DJ-k között:

Az Ajánlatkérés menüpontban

Döntsenek kellően mérlegelve és alaposan utána járva a "probléma" súlyának megfelelően, hiszen ha nincs jó hangulat akkor nincs jó rendezvény sem!

Remélem egy kicsit a segítségükre lehettem e cikkel!


További kellemes böngészést és sikeres felejthetetlen szórakozást kívánok!

Tisztelettel és üdvözlettel:

Tóth Richárd

A Ricsi Trió rendezvény zenekar vezetője